Ressam Eda Gecikmez'le Akyanaklı Arap Bülbülü'nün yoldaşlığı üzerine söyleşi
Goethe-Institut Ankara, Galeri Vitrin’de Eda Gecikmez’in “Kuş Görülmez Fakat Sesi Ağaçtadır” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Akyanaklı Arap Bülbülü’nün göç hikayesinden yola çıkarak geliştirilen ve bir konuşma programıyla takviye edilen sergi 15 Eylül tarihine kadar izlenebiliyor.
Beyaz yanak lekesi ve zor görülen soluk göz halkası ile Akyanaklı Arap Bülbülü – Pycnonotus Leucotis – Suriye’deki iç savaştan etkilenen canlı türlerinden biri. Fırat nehri boyunca uzanan Deir Ez Zor bölgesinde yaşayan bu bülbüller, savaştan dolayı doğadaki dengeleri bozulup evlerini terk eden diğer milyonlarca mülteci gibi Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. 2013 yılından itibaren Urfa’nın Birecik ilçesinde gözlemlenen Akyanaklı Arap Bülbülü, Türkiye ulusal kuş envanterine girdi.
Eda Gecikmez; 2016-17 döneminde Beyrut’ta, Ashkal Alwan Plastik Sanatlar Derneği’nde başladığı bu araştırma projesinde, yerinden edilen bir kuşun izini sürerek katmanlaşan ve birbiri içine geçen hikayelere odaklanıyor. Gecikmez, "araştırma süresince biriktirdiği imajları mürekkep desenlere dönüştürerek görsel bir yığın yaratıyor ve coğrafyanın bir diğer aktörü olan Fırat nehrini, bu desen kolajının üzerinde gezdiriyor. Sanatçının kaleme aldığı bir kolaj metin, yine bu desenler ve nehrin suları ile karışarak bir kitapçık şeklinde sergiye eşlik ediyor".
Açık Dergi'de sanatçıyla bir araya gelip uzun süreli bir araştırmanın sonucunda oluşan sergilemeyi ve sergileme boyunca gelişen ortaklıkları konuşuyoruz. Konu bizi insan ve insan-olmayanların yoldaşlığına kadar götürüyor.